lørdag 9. februar 2019

Hamjambo!


Denne uken har Gro vært sammen med Mama Zainab i Village. Her bor og lever sykepleierstudentene sammen med en lokal familie i en hel uke. Dette byr på både gleder og utfordringer. En av de største utfordringene er selvsagt varmen. Få familier har aircondition, og nå er vi på vei inn i den varmeste tiden her nede. 
Dagtemperatur ligger rundt 30-35 og natten er ikke særlig kjøligere.

Guttorm Grønli, Anniken Hansen Malme, Silje Storkås, Maren Johanne Borgen, Helena Fon Hals og Ingrid Tømte Lund

Det stilles krav til familiene som tar imot studentene. Kravene går blant annet på sikkerhet, studentene skal være trygge hos familien og i lokalsamfunnet. Andre krav er at det skal være ordnede vann- og toalettforhold og at studentene skal ha en seng å sove i. Dette er en ypperlig anledning til å praktisere swahili og fordype seg i kulturen her. Studentene har denne uken også begynt planleggingen av en kampanje de skal ha uken etter village-oppholdet. Denne gangen har studentene valgt å fokusere på viktigheten av håndhygiene og konsekvensene av å ikke vaske hendene. På fredag hadde de under-the-tree-meeting i landsbyen hvor de prøvde ut deler av sin kampanje. 


Demonstrering av korrekt håndvask med såpe og vann

Fornøyde med vel gjennomført under-the-tree-meeting!





Berit har vært i skolehelsetjeneste sammen med Mama Faith og 5 studenter.  Barneskolen har 1500 elever fra 1.til 7.klasse. En av utfordringene ved denne skolen er at de faktisk ikke har vann. Det fører til utfordringer både med tanke på drikke, håndhygiene og toaletter. 

Sårstasjon

Skolen

I skolehelsetjenesten sjekker studentene barnas syn, hørsel, tannstatus, hudsykdommer, høyde og vekt. Barna blir spurt om hjemmeforhold, om de har tannbørste, toalett, om hvor mange måltider de får, hvor mye vann de drikker, hvem de bor sammen med, og om de har det bra hjemme og på skolen. Studentene spør på swahili, og får svar ved hjelp av tolk. Det er mye som avdekkes her, og som må følges opp videre. Helselærer får direkte beskjed hver dag om hvem som må til tannlege, sykehus, øyelege eller få hjemmebesøk for å vurdere nærmere hvordan barnet har det. 
Mange barn kommer for å få stelt store og små sår, og få behandling for ulike hudplager. Studentene lærer å vurdere ulike sår, og bruke prinsippene i sårbehandling med det utstyret vi har til rådighet her.  I friminuttet blir vi omringet av barna, og de blir kjempeglade når vi setter i gang en eller annen lek. 


Vi er mektig imponerte over våre framtidige kolleger. Tøffe, kunnskapsrike og reflekterte sykepleierstudenter fra ulike hjørner av Norge. Tydelige, modige og stolte!


Kwaherini!





1 kommentar: