søndag 31. mars 2019

Fritid i Tanga


Selv om vi jobber de fleste hverdager, så er det helg også her i Tanga. Lørdag og søndag forsøker vi å finne på noe utenfor TICC-området, og se og oppleve det Tanzania har å by på. I dette innlegget vil vi presentere hva vi har erfart og funnet av perler og annet. Selvfølgelig helt subjektive og uformelle vurderinger 😎




Båttur

Annenhver helg arrangeres båttur fra TICC til en sandbanke som kommer opp ved lavvann. Årsaken til at denne populære båtturen ikke arrangeres hver eneste helg er at det ikke passer med tidevannet. Dette er en deilig avslappende og solrik dag på sjøen. Båtturen starter som regel i 9-10 tiden og man er hjemme i 3-4 tiden, alt er selvsagt avhengig av tidevannet. For tiden koster båtturen 35000 Tsh. Her er det ekstremt viktig med høy solfaktor og hyppig smøring. Mange blir solbrente så pass på.
Du verden så deilig og vakkert det er der ute! 

Utsikt mot sandbanken fra båten Lady Diana II

Safari i Mikumi Nasjonalpark

Vi har vært på safari i Mikumi nasjonalpark. Dette er en av de mindre nasjonalparkene i Øst-Afrika. Årsaken til at vi valgte akkurat Mikumi er at denne er nærmest, og har størst tetthet av dyr (har vi blitt fortalt). Bilturen tok ca 8-10 timer fra TICC (selv om vi ble fortalt at den skulle ta 6). Vi overnattet inne i parken ved Mikumi Wildlife Camp, noe som virkelig anbefales. Soverommene var enkle og rene, og personalet var hyggelige.

Masaigiraffer, som er den største av giraff-artene

På natten våknet vi av løvebrøl og elefantenes dype rumling, og det føles svært nært. Du følges til og fra matsalen av Masaiene, som er sikkerhetsansvarlige for stedet. Dyrene i parken var lette å finne, og vi fikk sett løve, elefant, giraffer og impala i massevis. Bavianer, zebra, krokodiller og flodhest så vi også i tillegg til en hel masse fargerike fugler. Det finnes leopard i parken, men de hadde gjemt seg da vi var der. Vi hadde game drive fredag kveld, lørdag morgen og kveld og søndag morgen. Midt på dagen slappet vi av i camp. Vår reise varte fra fredag morgen til søndag kveld, noe som føltes akkurat passe lenge for oss. Safari er dyrt, men det er virkelig en opplevelse for livet!

Dyrene kommer overraskende tett på!

Les mer om parken her: 


Peponi og Capricorn

Dette er to beach resorts som ligger side om side, men som har litt ulik atmosfære og design. Her drar vi for å slappe av, lese, bade og sole oss. 

Capricorn har en flott boutique med egen skredder, man kan bestille massasje og de er kjent for sin gode steinovnsbakte pizza. Her kan man også bestille glutenfri mat, noe som er en sjeldenhet her i Tanzania.
Capricorn

Peponi bærer preg av surfe- og kitemiljø og tilbyr flere valgmuligheter både i og utenfor solen. De har god pizza, og er kjent for sine reker i hvitløk og lime med kokosris til (husk å bestille de ferdig renset).
Peponi

Begge har lik tilgang til sjøen, da de ligger PÅ stranden (husk å ta med eget håndkle). Begge har overnattingsmuligheter, men de har ikke air-condition i lodgene. Vi har ikke overnattet her, men har reist ned på dagsturer. Lodgene ligger ca 1 times kjøring sørover fra TICC.

Les mer her:
http://capricornbeachcottages.com/


Villa Matalai

Et deilig og fredfullt sted ca 1 times kjøring nordover fra Tanga. Her må man overnatte og dette må bestilles på forhånd. Dette er ikke et partysted, men et sted å slappe av og ta livet med ro. Nydelig hjemmelaget mat lekkert presentert,og rene og pene rom. Flere av rommene har air-condition. Man kan bestille båttur til en sandbanke eller dra ut og snorkle. Ellers finnes kajakk om man ønsker å padle i nærområdet. Dette er ikke et sted hvor man ligger på stranden da landsbyen like ved er strengt muslimsk og er ikke spesielt vant til turister, men man kan fint gå ned å bade i sjøen. Det finnes solsenger på eiendommen. Hagen har store, flotte trær som gir deilig skygge mesteparten av dagen.

Utsikt fra soverom ved Villa Matalai

Amboni Caves

Ikke nødvendigvis et sted man MÅ dra, men helt greit å ha vært der. Rikelig med flaggermus i hulene, så T-skjorten var gjennomtrukket av flaggermustiss da vi kom oss ut. Det sies at hulene og gangene går helt opp til Kilimanjaro-området og at Al Shabab har brukt hulene som gjemmested. Om dette faktisk er sant vet vi ikke.



Les mer om grottene her: 


Zanzibar

En langhelg på Zanzibar anbefales! Selv om øya er en del av Tanzania, oppleves den som noe helt annet enn Tanga. Kritthvite strender, palmesus og snorkling. Øya er også et godt møtested om man får besøk hjemmefra. og det går «direktefly» fra Tanga til Zanzibar. En natt eller to i Stone Town kan også anbefales for å se slavemarkedet eller bare gå seg bort i alle de små gatene. Mens man går rundt inne i Stone Town kan man stoppe på takterrassen til for eksempel Swahili House for noe kaldt å drikke før man rusler videre. På takterassen av Afrika House kan man også nyte solnedgangen over havet. Mange nordmenn bor på Tembo House, noe som anbefales i hovedsak på grunn av beliggenhet! Stone Town oppleves noe mer «masete» enn resten av øya, så et par netter føles nok. Kombiner gjerne med noen netter for eksempel nord på øya. Gro har vært i Nungwi og Berit har vært i Matemwe. Begge var like fornøyde. Gjør litt reasearch før du reiser fra Norges stabile internett slik at du får mest mulig ut av oppholdet!

Frokostutsikt i Nungwi

Lushoto / Usambara

Vi hadde en kort tur til Usambarafjellene og til byen Lushoto. Siden vi ikke hadde så mye tid ble det bare to dager og en overnatting. Vi bodde på Irente Viewpoint Lodge ca 200 m fra utkikkspunktet Irente Viewpoint. Fantastisk utsikt! Det pøsregnet et par timers tid og temperaturen lå rundt 16-22 grader. Fra å komme fra varme og klamme 35-40 grader i Tanga by til en deilig norsk sommer var herlig! Vi nøt nesten å fryse litt. Første kvelden kikket vi på utsikten mens vi skravlet og koste oss før vi ruslet opp til utkikkspunktet ved solnedgang. Middagen var ikke nødvendigvis en kulinarisk opplevelse, men vi ble mette. Før frokost neste dag gikk vi igjen opp til utkikkspunktet for å se soloppgangen som var minst like vakker som solnedgangen kvelden før. Greit å vite at det koster 2000 Tsh for å komme helt til toppen. Hvis man ikke bor på lodgen, men ønsker å gå gjennom hotellet til utkikkspunktet koster det 1000 Tsh. Det finnes en vei rundt, men denne er litt sleip så vurder om du virkelig ønsker å gå der.

Etter frokost satte vi igjen bagasjen ved lodgen (sjåføren plukket den opp litt senere) og begynte å gå i retning Lushoto. Her gikk vi på grusveier gjennom små landsbyer.  Etter anbefalinger fra vår sjåfør Salim gikk vi innom Irente Farm for litt frukt og kaffe. De har visst også gode kaker, men vi smakte ikke på disse denne formiddagen. Da vi kom ned til Lushoto spiste vi pizza til lunsj på Mamma Mia like ved banken. God mat og rent i restauranten.


Veien fra Irente til Lushoto er enkel og følge. Det finnes mange ulike turer i Usambarafjellene og ønsker du en lengre tur kan det være lurt å planlegge litt før man kommer dit. Legg en plan for gjennomføring og lytt til andre som har vært der. Guider finnes i mange ulike varianter, så anbefalinger fra andre kan også her være nødvendig. Bilturen fra Tanga til Lushoto tok ca 4-5 timer. Hvis man ønsker å dra videre fra Lushoto til Mambo-området (hvor de visstnok har finfine fjell) tar det ytterligere 3 timer i følge vår sjåfør, og veiene er visstnok så dårlige at man har behov for jeep. Vi har selv ikke vært der, så vi får ta han på ordet.

Mat og drikke i Tanga

Det er noen steder som kan anbefales og som føles trygge hygienemessig. Det finnes sikkert flere alternativer i Tanga, men dette er de vi har rukket å besøke. Stort sett har vi spist de fleste måltider på TICC.

Mkonge Hotel: Bygd av tyskerne og vitner om fordums prakt. Vi har først og fremst stoppet her for et glass vin og litt snacks etter shopping. Det føles som ekte hverdagsluksus å sitte i den store hagen og se på havutsikten. Maten er god, men at det tar lang tid før maten kommer. 

Cosmopolitan: Sjarmerende lite sted med egen designerbutikk inne i restauranten. Selve stedet ligger i et boligfelt ikke langt fra Bombo sykehus. Grei mat og skikkelig gode drinker. 

Pizzeria D’Amore: Eller bare kort og godt pizzeria’n. God pizza og trivelig sted. Ligger nærmest over gaten til Bombo sykehus. Spesielt populært blant studentene ved TICC.

Tanga Beach: Oppleves som et pent hotell som kan befinne seg hvor som helst i verden, med basseng og solsenger. God mat, men bestillingen blir som regel feil på et eller annet vis. Tar noe tid før maten kommer. Studentene ved TICC bruker ofte å tilbringe tid ved bassenget her i helgene.


Shopping i Tanga

Tanga har mye å by på, men det tar litt tid før man finner ut hvor man skal dra og hvem man kan stole på. Vi har funnet våre favoritter, så vi deler gjerne :)

Shoppen på TICC: Her har de klær av varierende størrelser og farger. Stort sett koster alt 20000 Tsh våren 2019. Her har de bukser, kjoler, topper og kanga/kitenge/kikoi. Et greit sted å starte når man ankommer Tanzania slik at man har løse og ledige, men samtidig anstendig nok tøy. Lønner seg å stikke innom med ujevne mellomrom slik at man får med seg når nytt tøy kommer inn. Her har de innimellom noen skikkelig fine ting! 

Markedet: Det store markedet i byen er åpent tirsdag, torsdag og lørdag fra ca rundt kl 09. Der får du kjøpt alt mulig. Skoleuniform, burka, plastboller, smykker, myggnetting, flip flops, neglelakk, brukte BH’er... Alt finnes der. Dette er ikke et typisk turist-marked, men et marked hvor de lokale handler det de trenger. Husk bare på at det finnes ikke toalettfasiliteter på markedet, og det er ofte ekstremt varmt mellom alle bodene og menneskene.

«Afrikakjoler»: Vi har investert i relativt mange «afrikakjoler» og disse har vi stort sett kjøpt på markedet eller i enkelte kjolebutikker. De ser ut som bare biter med stoff, men er faktisk kjoler. Et stort firkantet tøystykke med sømmer i sidene og hull til hodet. Og mer enn lang nok! Heldigvis kan man få lagt de opp her på TICC for en liten sum. Sømmen er ikke alltid så pen, men det er mer enn godt nok. Det er disse kjolene vi har brukt mest av her nede. De dekker skuldre og knær slik at man er anstendig. Dessuten er de ekstremt komfortable å leve i og finnes i alle verdens farger og mønstre. Her er det fort gjort å gå på en smell og ende opp med langt flere kjoler enn man egentlig har behov for!

Like før man kommer til det store markedet i byen ligger en bitte liten kjolebutikk som har en del pent. Det har også et kjempeutvalg i "Afrikakjoler"! Hvis man stopper ved banken før markedet og går tilbake 30-40 meter finner man denne perlen. Butikken ligger bak alle selgerne som har satt opp midlertidige boder. Hvis man kjører med Salim vet han hvor det er.

13. gate: Dette er kjolegate nr 1. Her ligger noen mer vestlige og mer handlevennlige butikker. Det er flest kvinner som arbeider i denne gaten, noe som gjør det litt enklere å handle. Sjåføren Salim vet hvor vi pleier å handle, så spør han om du ønsker tips om bra butikker.

11. gate: Her kan man handle stoffer, kanga, kikoy og kitenge. Mange butikker har også egne skreddere.

Butikken til Happie: Happie er innkjøpssjef her på TICC, og i tillegg er hun fashiondesigner. Hun har deltatt på Oslo Fashion Week to ganger, og i tillegg er hun kåret til årets kvinnelige designer i Øst-Afrika i 2018! Butikken hennes ligger i Custom road, og alle sjåførene vet hvor den er. Her kan du i tillegg til å kjøpe designerklær rett fra hengeren også få designet en kjole spesielt for deg og få den sydd av hennes skreddere.



Cosmopolitan: Her selger de stoffer og ferdig sydde klær i sterke farger og mønstre. I tillegg kan du få sydd kjoler eller andre klær. De har dyktige skreddere som tilpasser raskt. Her har vi fått lagt opp mange av våre kjoler, og fått sydd nye. Butikken ligger i Market Street like ved Mzungu market.

Katani House: Eller bare kort og godt Sisal-butikken. Her selges brikker, matter mm laget av sisal. De selger også finfine vesker. De er kanskje ikke de beste på kundebehandling og mersalg, men vel verd en tur innom for å se og kanskje kjøpe noe.

Mzungu market: Egentlig heter det Central Market, og ryktene sier at årsaken til at det kalles Mzungumarket er at det sies at det er så dyrt der at ingen andre enn europeere har råd til å handle der. Dette stemmer nok ikke helt med virkeligheten. Her kan du handle frukt og grønt i tillegg til turistting som kurver, sandaler, bilder, klær og pynt.

Gamle supermarkedet: Heter egentlig S.D Supermarket Nasco og ligger like over gaten til Mzungumarket ved Bank Street. Her får du kjøpt kaffe, melk, vaskepulver, innsektspray, brus, vin, kjeks, frokostblandinger med fiber, potetgull mm. Her har de mest utvalg i det vi vanligvis handler på butikken, men det er slett ikke som dagligvarebutikken hjemme. Det er stort sett her vi handler det vi har behov for utenom det vi får ved TICC.

Nye supermarkedet: Heter egentlig Mkwabi Supermarket og ligger i Independence Road like ved postkontoret. Trenger du noe til en bursdag er dette stedet. De har noe mindre utvalg i mer vanlig «supermarked-ting», men helt greit å stikke innom slik at du kan gjøre opp din egen mening om stedet.

Apotek: Vi har stort sett brukt International Farmacy da de har det meste og de snakker greit engelsk. Vi har hørt det finnes flere brukbare apotek, men vi har bare erfaring med dette. Ligger på hjørnet av Mkwakwani Road og Street 7. 

Perler: Hvis du ønsker å kjøpe perler til å lage egne smykker mm finnes disse kun i en eneste butikk i hele Tanga. Butikken er bitte liten og er i bak-kant av bussholdeplassen inne i byen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar