lørdag 6. april 2019

Siste innspurt

Nå er vi i innspurten av vårt opphold her i Tanga. Berit i skolehelsetjenesten og Gro har vært på Elderly Home og i Mental Health. Det er svært varme dager i praksis, og uniformene må mer eller mindre skrelles av. Vi angrer litt på at vi ikke tok med uniformer i en størrelse større slik at det hadde vært bedre plass til å svette i.

School Health

Berit har tilbragt de siste ukene i School Health med to grupper nye studenter. Som tidligere omtalt foretar vi helsesjekk av barn på barneskolen, og steller sår. Av over hundre barneskoler i området startet vi på skole nr. 29 denne uken. Det er et møysommelig, men viktig prosjekt.


Flere av barna trenger oppfølging i form av hjemmebesøk, eller for å følge opp de verste sårene og forsikre oss om at urtebehandlingen av hudplager som eksem, skabb og sopp har effekt.


Vi har vært på to oppfølgingsturer disse ukene; til den forrige skolen og til landsbyene. Det var virkelig tilfredsstillende å se med egne øyne at barna har blitt mye bedre av eksem, at skabben var helt forsvunnet og at sår var grodd eller i bedring. I tillegg strømmet nye barn til med sår av varierende grad, så vi improviserte og laget stellestasjon utenfor bussen. Nurses on wheels! :)
Veldig lærerike og spennende dager hvor nytten av kreativitet og basiskunnskaper i grunnleggende sykepleie er viktig. Studentene var superengasjerte og ivrige, og veldig førnøyde med hva de hadde erfart og opplevd disse dagene.


Alt som gjøres og avdekkes under helsesjekkene blir dokumentert: antall med syn- og hørselsproblemer, hudplager, tannproblemer, dårlige hjemmeforhold etc. Jobben vi gjør her er viktig for å synliggjøre overfor myndighetene de behov og mangler som finnes i regionen, og selvfølgelig for å hjelpe de barna vi kan der og da. Vi er takknemlige for å få være en del av dette.


Elderly Home

På Elderly har det vært arbeidsoppgaver som er litt annerledes enn ved sykehjem hjemme i Norge. Det er selvsagt stell og pleie, men også koking av klær og bæring av vann. Elderly er strengt tatt ikke et sykehjem, selv om det er flere pleietrengende pasienter som krever tett oppfølging.

Reidun Larsen koker klær for de eldre over bålet i nær 40 graders varme

Kø ved "vannhullet". Studentene fyller på de eldres vannflasker.
De eldre setter stor pris på at studentene kommer. Etter morgenstell er det tid for Chai som er te, og chapati som er en slags lefse, eller mandazi som likner litt på berlinerbolle uten sukker. Dette er tradisjonell tanzaniansk kost som de eldre setter stor pris på.

Kokka lager maisgrøt for alle 34 pasientene
Mandazi



Mental Health

I Mental Health programmet har en nye grupper med studenter fått innblikk i hvordan det Tanzanianske helsevesen og TICC/HAMA diagnostiserer og behandler pasienter med psykiske lidelser. Det tar tid å forstå hvordan alt henger sammen, og det tar tid å se forskjellene OG likhetene mellom Tanzania og Norge. Med få ressurser utgjør de en stor forskjell i enkeltmenneskers liv.

Lunsj på Mental Health huset
Mange av våre pasienter bor i tradisjonelle jordhus
Refleksjon etter praksis med Mr Msami
Mama Minja viser studentene hva pasientene i occupational therapy har lagt ut for salg 


Kampanje

En gruppe studenter har i to uker vært i kampanje. De har reist rundt til landsbyer og skoler og hatt kampanje om mobbing. De har skrevet skuespill, laget sang og dans. Siste dag i kampanje regnet det såpass at veiene var uframkommelige med kampanjebussen. Dermed framførte studentene dansen sin under lunsjen på TICC i stedet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar