søndag 29. september 2019

Forberedelser til praksis.

Lørdag 23 september kom 20 sykepleierstudenter og 4 vernepleiestudenter fra UIA. De var slitne etter en lang reise, og det var fint for alle at søndag var dag for båttur. Det er også sykepleierstudenter fra Lovisenberg og USN her nå, samt noen sosionomstudenter , så vi fylte 2 båter. En flott dag, om enn litt mange timer i sola for enkelte av oss....Faktor 50+ var på plass, og vi fikk erfare hvor sterk solen er her!











Pga tidevannet og mangroveskog må turene i båt tilpasses dette, så tidspunktene for avreise varierer med tidevannet, også en ny erfaring for oss:-)













Denne uka har de nye studentene og vi hatt introduksjonsuke. Vi har daglig hatt 2 timer undervisning i Swahili av en kunnskapsrik og engasjert lærer, Saigi, som har lært oss om Swahilispråkets opprinnelse og utbredelse. Han har også laget en egen swahili bok/ manual spesielt til de norske studentene ved TICC.







«Swahili» er utledet fra det Arabiske ordet « Sawahel», som betyr kyst. Swahili var derfor språket de brukte langs kysten av Øst Afrika. Språket inneholder « låneord» fra det Arabiske og det Engelske språket, men også fra Hindi og Gurjat ( fra India).
Bare i Øst Afrika alene snakker mer enn 200 millioner dette språket, og det er et nasjonalt språk i Tanzania.
Å bruke tid på å lære hilsninger og setninger vi kan ha nytte av i praksis og på fritid er derfor en god investering.
Tanzanianere er høflige, og de har ulike måter å hilse ulike mennesker på. Er du ung og snakker med yngre sier de ofte « mambo» , og svarer med « poa». Hilser du på en eldre person viser du respekt og bruker « shikamoo». De svarer da med « marahaba». « Jambo» er en enkel måte å hilse på for begge, men svarer du i stedet « sijambo» viser det at du kan mer Swahili enn turistene. (dette er bare noen av måtene man hilser på)
Så vi har mer enn nok å øve på når vi er i huset vårt på kveldstid.



Swahili banda. Undervisningslokalet vårt. 




En blir utrolig trøtt her nede, Kl 18.40 er det helt mørkt, og ved 21 tiden er vi ofte i seng. Studentene sier de også sover mye, så det vi bruker nok alle mye energi på alt som er nytt og annerledes. Sammen med studentene har vi også hatt undervisning om Tanziansk kultur og tradisjon, det nasjonale helsesystemet , de ulike programmene som Hama i samarbeid med TICC tilbyr, og informasjon om tradisjonell medisin som brukes bl.a i skolehelsetjenesten. 
Det har vært en uke med mye kunnskap og informasjon , og det blir nå bra for alle med en helg å lade opp til praksis som starter opp på mandag morgen.








Praktisk tørkestativ:)



Kwaherini

Iselin og Sissel <3 








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar