søndag 6. oktober 2019

Første uke i skolehelsetjenesten.


Denne uken har Sissel fått være med gruppen studenter som hadde sin andre uke i skolehelsetjenesten. Studentene er 2 uker i hvert programområde. Den første uken hadde de hatt helsesjekk av elever som helselærer ved skolen visste hadde en eller flere utfordringer. De sjekker synet, ørene, tannstatus, høyde og vekt, og trivsel hjemme og på skole.Det er også mange som har hudproblemer som sopp,skabb og ringorm. Flere av barna trenger også stell av ulike sår, oftest på armer og ben.




Kreativ løsning til håndvask.


I Tanzania er det ca 50 millioner innbyggere, og 44-46% av disse er barn i alderen 0-14 år. Bare i Tangaregionen bor det ca 500 000 mennesker, og det er ca 100 skoler med opp til 1000 elever på hver skole. Det er en enorm jobb å utføre helsesjekk på alle disse skolene , og studentene er nå i gang med skole nr 31 i denne runden . Det er stor mangel på faglært helsepersonell og TICC /HAMA er så heldig å ha med pensjonerte sykepleiere med lang erfaring . Dette er til stor nytte da mange av utfordringene man møter her er veldig annerledes enn i Norge.

Denne uken var det oppfølging av funn ved helsesjekk. Det innebærer hjemmebesøk hos foresatte for å snakke om problemet vi har avdekket hos barna, undersøke om de selv har mulighet ( økonomi ) til å ta barnet til tannlege el. Om de ikke har det, er det så spørsmål om å få ta med barna til f.eks tannlege i regi av TICC/HAMA.
Vi endte opp med å ta med 12 barn til tannlege den ene dagen og 4 barn til optiker dagen etter .



Hos tannlegen. 

                                                     

                                                   
         Praktisk løsning. Vasken er tilgjengelig i to rom ved at det er lagd hull i veggen imellom. 


Mange barn har nedsatt syn på grunn av vit A mangel og sterkt sollys . De får da vitamintilskudd og noen blir anbefalt briller som skifter farge med lyset ute og inne.


Utstyr hos optiker. 


Studentene hadde også en minikampanje i skolegården i storefri. Temaet var da tannpuss. Hvordan pusse, med tannkrem , og morgen og kveld . Det var en stor tannpussekampanje på alle skoler for noen år tilbake, så det er bilde av Mr Jino ( som betyr tann) på alle skoler. Det er mye dårlige tenner, så dette budskapet er det viktig å gjenta ofte. Stor stas når «Mzungoene» ( det er det de kaller oss europeere:-) er ute i skolegården .









Behandlingen hos tannlege blir som oftest å trekke tannen/ tenner. De er ofte så råtne og skadet at det ikke er noe å reparere på. For oss fra Norge er jo dette en uvant måte å tenke på, men med de begrensede ressursene som finnes her forstår vi jo likevel hvorfor det blir gjort slik.





Det blir mye kjøring i løpet av en arbeidsuke , og mange fine ting å ta bilde av underveis.
Som i Norge elsker unger å spille fotball , selv om utstyr, baner og mål er mangelfulle. De spiller uten sko så det suser, og gleden er like stor 🙂




Her går alle dyr ute og beiter, og kalvene forsyner seg selv:-)







Denne uka har vi fått storfint besøk på TICC .
Det er Olav Myhre Mørkkåsa, 12 år fra Tjøme som er kommet for overlevere 30 400 NOK som han har tjent hovedsakelig på kakebaking! Det er 4 gang Olaf er her på TICC sammen med mamma Live og mimmi Irmelin. Han har også tidligere vært her med en sjekk på over 30 000 NOK fra kakebaking og det han har tjent på å selge lekene sine. Det er et fantastisk flott bidrag som Olav har med seg, vi må bare ta hatten av for den supre gutten med hjerte for de som virkelig trenger det.




Se de fine T-skjortene de har laget selv. 


Dagene går utrolig fort, og vi gleder oss til neste arbeidsuke med nye og spennende utfordringer

Iselin har deltatt i programmet mental helse denne uka . Dette kommer vi nærmere tilbake til i neste blogg.

Hilsen Sissel og Iselin <3

Salama





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar