fredag 24. januar 2020

Bli kjent uke og introduksjon til de ulike programmene



Hamjambo!

Det er nå 12 dager siden vi ankom Tanga International Competence Center (TICC). I løpet av disse dagene har vi pole pole (sakte, sakte) blitt kjent med både TICC sine visjoner og mål, HAMA og de ulike programmene (mer om dette lenger ned i teksten), menneskene i de ulike programmene og sist men ikke minst, studentene.

Vi har blitt tatt svært godt i mot! Det første ansiktet som møtte oss når vi ankom senteret var Reiduns smilende fjes som tok oss i mot med åpne armer. Deretter fulgte utallige ”karibu sana” (hjertelig velkommen), og vi begge kjente på en trygghet og varme som fortsatt etter 12 dager ikke har sluppet taket.

Afya (Helse) , vårt hjem for de neste 3 månedene. 


I løpet av den første uken hadde vi introduksjon til TICC og HAMA og hvordan de er organisert. TICC ble stiftet i 2006 som et resultat av et lengere arbeid Ruth Nesje og Odd Lund-Isaksen har arbeidet med i Tanga siden 80 tallet. De har arbeidet med ulike utviklingsprosjekter vedrørende veiarbeid og regional helse med fokus på helseforebyggende arbeid, samfunnsutvikling, ledelse og entreprenørskap. Gjennom disse årene opparbeidet de seg et stort nettverk og uvurderlig kunnskap og erfaring i et land hvor behovet for et styrket samfunn er svært aktuelt.

TICC er en privateid norsk virksomhet som har som formål å forbedre lokalsamfunnet i Tanga, med fokus på de bærekraftige utviklingsmålene. Det er tre ord som best beskriver TICC´s arbeid: ”connect, combine and create”. Viktigheten av å samle mennesker på tvers av faggrupper, områder, landegrenser og religioner, for deretter å kombinere de ulike erfaringene og anerkjenne menneskers kompetanse, er selve kjernen i TICC.





I 2014 ble stiftelsen HAMA, som betyr Steps for Development etablert av TICC. HAMA er en ikke-statlig organisasjon (NGO) og er donasjonsbasert. HAMA er driftet av lokale arbeidstakere for å sikre en nær relasjon til lokalsamfunnet. Programmene i HAMA er basert på ulike behov i lokalsamfunnet og består av følgende:
  • Children´s Health
  • Elderly Home
  • Family Home
  • Innovative and Productive Youth
  • Mental Health
  • Education Support
  • Community Awareness & Campaigns
Noen utvalgte programmer kan du lese om lenger ned i teksten.
TICC har flere investorer, bland annet er Norsk Sykepleieforbund en av investorene som gjør det mulig for TICC å fortsette de viktige arbeidet her i Tanga. TICC har et bredt samarbeid med sykepleierutdanningen på flere ulike høgskoler og universiteter i Norge. Og i skrivende stund er det over 3000 studenter (ikke bare sykepleierstudenter) og frivillige som har vært en del av TICC.

Siden 2011 har NSF i samarbeid med TICC hatt tilbud om solidaritetsopphold for utvalgte sykepleiere som kan bidra med sin erfaring og kompetanse i utvikling av helsetjenester, og denne våren er det vi som er de utvalgte.

Wanda Medhus er utdannet sykepleier ved det som nå heter Høgskulen på Vestlandet. Hun har siden 2008 jobbet i Kvinnherad kommune, i kommunehelsetjenesten, ved legevakt og ved legekontor. Hun tok i 2013 videreutdanning i kreftsykepleie, og senere Sorgutdanning ved Universitetet i Bergen.


Lise Hovden er utdannet sykepleier ved det som nå heter Oslo Met. Siden 2010 har hun jobbet på barneklinikken, Rikshospitalet. I 2015 tok hun utdanningspermisjon og fullførte en master i folkehelsevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), i Ås.




Introduksjon i praksis

Uke nr to har vi vært med studentene ut i de ulike programmene i praksis. I første omgang er vi bare med en dag i de ulike programmene, så vi får et kort innblikk i hva som skjer, for siden å velge hvilket program vi ønsker å fordype oss mer i. Studentene skal ha to uker i hver av programområdene før de skifter.



Mental Health Recovery

Senteret ligger inne på området til Bombo sykehus som er regionssykehuset her i Tanga. Målet er å motarbeide stigma mot mennesker med mentale lidelser, samt gi rett medisinering til den syke. Det er ikke tilknyttet noen psykiater til sykehuset. Tanzania har 55millioner innbyggere. I hele landet er det totalt 900 sengeplasser beregnet for psykiatriske pasienter. Det er totalt utdannet 18 psykiatere i landet, men de fleste praktiserer i andre land. 8 er igjen i landet.

Diagnostiseringen og medisineringen gjøres av de psykiatriske sykepleierne. Det er i hovedsak schizofreni, bipolare og rusrelaterte lidelser, depresjoner som er gjengangere. Epilepsi kommer også inn som en mental lidelse her, fordi det er definert som en sykdom som sitter i hodet.

Etter en kort introduksjon i programmet og omvisning på senteret ble vi med de to psykiatriske sykepleierne Mr.Clement og Mr. Msami og studentene ut på hjemmebesøk for å følge opp den behandlingen og opplegget de har.

Det er et sterkt fokus på å veilede «Care takers» (de som ivaretar den syke). Det kan være mange familiemedlemmer som har dette ansvaret delt mellom seg. Særlig er det mange utfordringer knyttet til medisinering. Disse utfordringene kan være manglende forståelse for sykdommen, til hvordan medisinen skal tas, hvor ofte, hvorfor og til hvilken tid på dagen. Dessverre er mange av pasientens plager ofte også relatert til bivirkninger av medisiner gitt over lang tid.

Elderly home

I Tanzania er det vanlig at de eldre bor hjemme sammen med familien sin, så eldresenter er svært uvanlig. Dessverre er det ikke alle som har familie, noen har kommet langveis fra og har ingen til å ta vare på dem og noen har mistet familien sin. I 2015 startet TICC et samarbeid med et offentlig eldresenter i Tanga. Her følger sykepleiere og sykepleiestudenter opp de eldre på ulike områder, som ernæring, hygiene og velvære. Det er stor fokus på å sosialisere de eldre, fremme stimuli og trening for både kropp og sinn. Så hver dag møtes de eldre under et tre, hvor det er sang, musikk, dans og moro før det serveres chai (søt te) og chapati (kake). Et veldig populært mellommåltid for de eldre!

Grønsakshagen som Mental health pasienter har laget for pasientene på Elderly home 

Det vaskes klær og sengetøy på Elderly 

Utstyr, medisiner og lager av forbruksmateriell til beboerne på Elderly



Vi fikk lov til å være en del av denne opplevelsen på mandagen som var. Og det var virkelig en vakker opplevelse. Noen ble sittende å kose seg, mens andre reiste seg opp og var med på både bro bro brille og macarena.

Området er stort, og de eldre bor fordelt i 4 rekkehus med egne rom. TICC og alle de ansatte med hjelp fra sykepleierstudenter har opprettet mye siden 2015. Blant annet har de etablert toaletter, vanntanker, kjøkken med to store kokekar og en stor grønnsakshage som driftes av pasienter fra Mental Health programmet. Det serveres 3 måltider per dag. Frokost som gjerne er velling, lunch bestående av ugali (tykk maisgrøt), bønner og grønnsaker og middagen er det samme som serveres til lunch. Én gang i uken er det kjøttmiddag som sponses av norske bidragsytere. Per dagsdato er det finansiert kjøttmiddag én gang per uke frem til midten av mars. Én kjøttmiddag i uken til 30 personer koster 250 kroner. Dersom det er noen som ønsker å bidra til kjøttmiddag, er dere velkomne til å kontakte oss per mail, på enten wanda.030372@gmail.com eller lise_hovden@hotmail.com

Dusjanlegget på elderly. Her er damesiden 


Childrens health program – Grunnleggende helsevern fra fødsel og gjennom offentlig skole.

School Health program

Her i Tangaregionen er det mer enn 100 skoler, med rundt 1000 elever på hver skole. På skolen vi besøkte onsdag denne uken, var det 7 lærere som hadde ansvar for alle disse. I school health programmet har studentene satt opp stasjoner for «Check up day». Her kartlegger studentene sammen med skolens helselærer elevenes helsetilstand, ernærings og tannstatus, men også trivsel og tilhørighet. På en dag kan studentene undersøke mange elever, og mange ulike utfordringer kan bli nødvendige å følge opp.

Kunnskap om ernæring generelt, under- og feilernæring samt hvilke konsekvenser dette kan gi på kort og lang sikt er en av de store manglene. Det samme gjelder forebygging og behandling av ulike typiske tropesykdommer og plager som en konsekvens av dette. Ved å følge opp med hjemmebesøk kan man oppleve at det ofte er sammensatte problemstillinger, gjerne med flere barn i hjemmet, barn i nabolaget som også er syke. Årsaken til behovet for oppfølging er oftest manglende kunnskap og manglende ressurser. Fattigdom er en stor utfordring for de aller fleste i denne regionen. Vårt fokus blir å gi informasjon og veiledning til foreldrene hvordan de best og enklest mulig kan behandle og hjelpe sine barn til bedre helse, særlig med tanke på de begrensede ressursene de har tilgang på.


Studenter i praksis på School health 

Children under five years

Tanzania har ett godt oppbygget vaksinasjonsprogram og helsevern for barn under fem år. Målet med dette programmet er å redusere spedbarns død og fødselsskader. Gravide blir fulgt opp på et lokalt helsesenter og får veiledning og informasjon om prevensjon og hvordan forebygge kjønnssykdommer både før og etter fødsel. Kvinnene får også veiledning om amming og ernæring. Barnet blir på fødselsklinikken i ett døgn, og får vaksiner mot Polio og BCG. Videre kan de komme på oppfølging etter en uke, en måned og halvannen måned. Etter dette er mor og barn knyttet til et helsesenter som følger opp til barnet er fem år.

På torsdag var vi med studentene i på «outreach», der vi i grupper var hjemme hos barn som hadde ulike utfordringer. Disse tilfellene har blitt observert under helsekontroller eller også ved tilfeldigheter gjennom naboer og annen familie. Under og feilernæring, tuberkulose og feber var gjennomgående utfordringer hos de tre familiene vi besøkte denne dagen



Vi er enda ikke helt ferdig med introduksjon i praksis til de ulike programmene. Neste uke venter flere, og nye programmer som vi kommer tilbake til i neste blogginnlegg.

Vi er begge takknemlige og føler oss svært heldige som får muligheten til denne unike opplevelsen. Vi skal gjøre vårt beste for at studentene skal få en god praksisopplevelse til tross for at det er helt andre utfordringer og arbeidsoppgaver de vil oppleve her sammenlignet med praksis hjemme. Ikke bare hva angår sykdommer, men også utfordringer knyttet til den manglende tilgangen på ressurser. Viktigheten av å tenke grunnleggende og helhetlig sykepleie står sterk i fokus.





Kwaherini!

Lise og Wanda


PS! Legger ved noen bilder av husdyra våre😀









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar