fredag 6. desember 2019

Time to say goodbye...



I dag er det nøyaktig  12 uker siden vi kom til TICC i Tanga for å jobbe som solidaritets sykepleiere, og nå er oppdraget vårt ved veis ende.
Vi har hatt et opphold som vi for alltid vil ha med oss videre i hjertene våre.
Forgjengerne våre; Gro og Berit ( solidaritets sykepleiere våren 2019) ga oss et råd før vi dro: Vær forberedt på det uforberedte. Det var et godt råd!
En kan Google og lese om landet og kulturen, men det er likevel noe helt annet å erfare det i dagliglivet som sykepleiere og medmennesker.
Vi er ydmyke over å ha fått bidratt som « co piloter» sammen med de lokale sykepleierne og oversetterne i de ulike programmene, og takknemlige over måten de har tatt i mot oss . Vi kommer fra en moderne kultur med moderne medisiner, rikelig med medisinsk utstyr og godt med bemanning når en sammenlikner Norge og Tanzania. Eksempelvis er det 8 psykiatere i hele Tanzania,
 I Tanga er det kun 2 psykiatriske sykepleiere som ivaretar  psykiatriske pasienter som bor hjemme, sammen med sykepleierstudenter fra TICC . Det er 100 barneskoler med opptil 1000 elever PR. Skole, og det er kun skolehelseteamet fra TICC ( 3 personer) og sykepleierstudentene som ivaretar disse!
Så da skal det ikke mye fantasi til å forstå hvor dedikerte til jobben sin disse menneskene er! De tar varmt imot oss, og deler sin kunnskap og kultur med oss, selv om vi bare er her i 3 mnd.
Vi har hatt en bratt læringskurve i det daglige. Vi har blant annet deltatt i veiledning av studentene , og det har vært utfordrende å «se» sykepleie i Tanzaniansk kulturs perspektiv , i refleksjon  med studentene. Utfordrende på den måten at vi selv måtte lære om de ulike kulturelle utfordringene ,bli fortrolig med de begrensninger som er, både kulturelt, faglig og når det gjelder ressurser. Dette var utfordrende nok for oss med mange års erfaring, så all ære til de flotte studentene som vi fikk være sammen med og lære å kjenne.
Vi har lært utrolig mye på denne reisen, for det er slik det oppleves, at vi har vært på en reise, sett og lært nye ting hver dag. Fått utfordret oss selv,hver dag.
Men vi ville ikke vært det foruten.
Vi har møtt mange nydelige mennesker på vår vei, både ansatte og frivillige som har vært på TICC i tiden vi har vært der og retter en stor takk til dem alle.
Tusen takk til Reidun Larsen som tok varmt imot oss, hun tok oss med på tur den første helgen vår og delte av sin erfaring. Hun har vært der for oss de ukene vi hadde sammen på TICC. Uansett hva vi lurte på hadde Reidun svar.
En stor takk også til Grethe Myrvang, psykiatrisk sykepleier som var på TICC for 3.gang som frivillig . Vi hadde mange fine kvelder og helger sammen,  fine samtaler og  koselige stunder.
Tusen , tusen takk til Ruth Nesje og Odd Isaksen som er grunnleggerne av TICC og som har et pågangsmot og en energi vi aldri har sett maken til. Ruth har øst av sin kunnskap og lange erfaring i Afrika, hun har støttet oss og alltid hatt tid til en prat om vi hadde noe på hjerte .
Og vi vil rette en stor takk til NSF for at det ble akkurat oss som fikk reise! Vi har hatt det helt supert sammen i Afya huset og på fritiden, og har fått  mange fine minner vi tar med oss.


Asante kwa sisi 
Baki salama<3

Klem fra Iselin og Sissel. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar