torsdag 20. februar 2020

CLEAN AND COVER!

Etter bare få uker i skolehelsetjenesten er det likevel ikke vanskelig å trekke slutninger til hva som er problemområdene blant skoleelevene. Noe vi ser i hopetall … hver eneste dag … og som kunne vært unngått!! Hvordan kan vi være med å påvirke barna, foreldrene, elevene på skolen, lærere, lokalmiljøet og resten av befolkningen til å rette fokus mot «små ubetydelige sår», som ender opp med å bli infiserte?

Bløtelegge og vaske før sårstell

Da studentene begynte i School Health programmet forrige uke, ble det raskt klart for dem at småsår er noe av det vi møter mest av. I løpet av 4 dager med sårstell på skolene forrige uke, hadde de stelt mer enn 150 sår. Små brannsår fra eksospottene på foreldrenes motorsykkel, brannsår fra glødende kull på kjøkkenet, eller brannsår fra sprutende olje eller kokende vann. Neglrotbetennelse, myggstikk, små kutt på beina, kløende områder med sopp og skrubbsår som det er gått infeksjon i.  Vi kan trolig regne på en hånd de som hadde blitt stelt på et norsk helsesenter eller hos lege. Ikke alle er like ille, men vi må tenke at alle kan bli det Så hva gjør at det blir så alvorlig her?

Sårkanter som trenger oppfrisking
I disse områdene leker barna gjerne barbeint ute. De leker i sanden utenfor huset der husdyra også ferdes. Ikke alle har tilgang på rent vann, kanskje må de kjøpe det. Klærne vaskes for hånd. Mange bor i jordhus som er dårlig ventilert og sparsomt på plass. De fleste deler seng med minst et annet familiemedlem. Det er varmt, og det er klamt …. og bakteriene STORTRIVES her.

Studentene renser sår
TICC og HAMA har gjennom programmene sine som mål å bevisstgjøre befolkningen i landsbyene rundt Tanga by på temaer som angår ulike helseutfordringer. Gjennom skolehelseprogrammet har man nå på 7 av de skolene som har hatt School Check Ups startet «Health Clubs». Disse består av Helselærer på skolen, rektor og representanter fra de ulike klasse trinnene fra 5.klasse som har interesse for å være med på å øke kunnskap og kompetansen blant medelever og lokalmiljøet. De skolene som har opprettet helseklubber, får tildelt ett førstehjelpskrin, med nødvendig utstyret for å stelle sår.

Navn, skole, alder, klasse, og tiltak og om det trengs oppfølging noteres.
Forrige uke var det WorkShop her på TICC, der alle disse skolene og representantene for Helseklubbene var invitert til å finne løsninger for hvordan man nå ut til flere. Møtet foregikk på Swahili, men jeg hadde et lite innlegg (på engelsk, naturligvis 😊, og med mama Suzan som tolk) ifht hva jeg mener er viktig, for å nå ut til flest mulig, samtidig som det skal være enkelt og forståelig for elvene.

Noen av det som kom opp som forslag: 


  • At sykepleierstudentene i sin andre programuke skal være med å «lære opp» helselærene og elevrepresentantene til å rense, stelle og dekke til sår.
  • At elevene selv kan lage rollespill eller minikampanjer som de fremfører for sine medelever på skolen sin samme dag som sykepleierstudentene har sin minikampanje (siste dag i programmet).
  •  At Helseklubbene på de forskjellige skolene har hvert sitt tema de fokuserer på, og reiser rundt til andre skoler for å bevisstgjøre elevene der.
Hver dag etter praksis har studentene refleksjon.  Her har vi den i bussen hjem til TICC.
Dagen blir gjennomgått. Hva gikk bra? Hvordan opplevde du det? Hva tenker du at din rolle var?
Hvordan kan vi lære av det? Kunne man hatt en annen innfallsvinkel? 

Noen ganger reflekterer vi "Under a tree", eller på en tilfeldig plass.
Her spiste vi lunsjboksen vår langs veien på en lokal cafe. 

Det er nødvendig for elevene å forstå viktigheten med å rense og dekke til sår. Da kan de ta denne kunnskapen med seg hjem til familien sin og til landsbyen og lære det videre. Kan hende vil man på denne måten kunne klare å unngå noen av de små sårene som krever stell av oss.

Studentene er blitt dyktige på sårstell og Swahili siste ukene

Tilgangen på ressurser er ikke stor her i Tanga. Det er stor fattigdom i området her, og med kulturen kommer også mange utfordringer vi ikke behøver å tenke på hjemme. Med så store antallet sår vi steller daglig her, kan man forstå at det er store mengder utstyr som trengs. Mye av utstyret får vi av studenter, lærere, ledere og frivillige som kommer hit. Noen har med bandasjer, hansker, plaster, salver og kremer. Selv fikk med meg masse bandasje og forbindingsmateriell fra et kurssenter hjemme som måtte skifte ut alle førstehjelpskrinene de hadde ansvaret for. I tillegg henvendte jeg meg til jungeltelegrafen og ba venner og kjente om å gå gjennom sine medisinskap og førstehjelpskrin. Det ble masse. Tenk, alt dette blir brukt her!! Hjemme ville det bare blitt kastet. Spre budskapet, og send det heller med noen som skal hit som frivillig eller student.

Dette kommer godt med når vi skal undersøke ører og øyne på "Check Up days"

Bandasjer, bandasjer i lange lange baner


De siste to ukene har studentene renset og stelt store mengder sår på flere skoler her i landsbygdene rundt Tanga. De har sett hvor viktig det er å rense og dekke til sår. De har valgt fokustema for sin minikampanje, og i dag har de avsluttet sine to uker i programmet med en feiende flott minikampanje på skolen med tema: CLEAN AND COVER!

Skoleplassen fylles opp

Clean and Cover! Studentene har minikampanje

Studentene demonstrerer viktigheten ved å vaske og dekke til selv små sår for elevene 

Elevene ved skolen har fremvisning av sitt program for studentene

Skoleplassen fylltes igjen med ca 800 barn og stemningen var god. Noen av elevene ved skolen hadde laget innslag de viste for oss. Noen turnet, noen sang og andre danset. Kjekt å få være med å se dette.
Skoleplassen er full, og lydnivået er høyt, men stemningen er super og alle koser seg
Neste uke skal de i Village stay, og kan de har allerede bestemt seg for at CLEAN AND COVER skal være det tema de tar opp med landsbyboerene når de skal ha «Under the tree meeting» der. Deretter skal de ha en hel uke med Kampanje, og får spredd budskapet til flere landsbyer. Det er sånn vi får spredd kunnskap om helserelaterte utfordringer til befolkningen. Ut i skolene der barna er, ut i landsbygdene der familiene, venner, og naboer er. Ut der menneskene er.  

Studentene i Village Campaign har forebygging av sopp som tema
Ikke noe gleder mer enn musikk og dans her i Tanga


Små og store svinger seg
Nå er det helg igjen, og denne helgen skal vi på en dagstur i fjellet. 
Det blir godt å komme litt opp i høyden i friskere og renere luft for en stund. 

Wanda 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar