torsdag 13. februar 2020

Pregnant mothers and children under 5

Habari!

I skrivende stund har jeg snart vært 2 uker i programmet Pregnant mothers and children under 5. Programmet har ikke hatt studenter på snart 3 uker, derfor har jeg fått god innføring i de ulike aktivitetene i programmet før studentene kommer mandag neste uke.

Jeg har blitt vist tre av fire Health Centers som programmet har samarbeid med. Videre har jeg vært på flere hjemmebesøk hos familier som blir fulgt opp av programmet av ulike årsaker. Programmet jobber med de mest sårbare familiene i landsbyene, da det er disse familiene som trenger oss mest. Allikevel ønsker jeg å understreke at jeg har sett mange sunne friske mødre og barn på Health Centers. De stråler der de sitter i finstasen i alle verdens farger og vakre små som titter nysgjerrig på ”mzungu-en ” (europeeren) i hvit uniform.

Inntrykket jeg sitter igjen med etter disse ukene er mange, men det er først og fremst fattigdommen som er mest fremtredende. Det ses en økning i fattigdom blant familier i landsbyene, og jeg har selv sett hvordan særlig mor og barn er de som lider mest. I enkelte familier er det ikke annet å by på enn Chai (te), men til tross for at det er det lille de har, tilbyr de deg gjerne en kopp.

Typisk hus i landsby

Det er vanlig med både fire og fem barn per familie, og det ses en økende trend i menn som forlater hjemmene sine til fordel for en ny familie. Derfor sitter flere mødre igjen med aleneansvar for alle barna med mange munner å mette. Det er vanskelig for mor å finne seg jobb, da mange av barna fortsatt er helt avhengig av mor. Videre ses det mange barn som bor med besteforeldre, da mor forsøker å finne seg arbeid eller leter etter ny mann. Det er mannen som har ansvar for den inntektsbringende kilden i familien, og dersom mannen ikke tar dette ansvaret blir det svært vanskelige levekår for resten av familien.

Hjemmebesøk. Forbereding av frokost

I programmet følger vi opp flere familier som lider under slike omstendigheter. Og man kan i noen tilfeller se at det er sammenheng mellom tap av inntektskilde og fall i percentilskjema (vekstkurve for barn). Hos andre ser man en generell lav kurve som indikerer underernæring eller alvorlig underernæring (grå og rød sone). Ligger barnet innenfor grønn sone, er det normalvektig.

Helsekort for barn under 5 år. Legg merke til fødselsvekt sammenlignet med siste vektkontroll. 

Alle barn under 5 år har hvert sitt helsekort. Dette kortet skal de alltid ha med seg på Health Center. I kortet skrives blant annet vekt, samt utfyllende informasjon om navn, fødested, oppfølging av vaksiner, dersom mor eller barn er HIV smittet, oppfølging for neste time og andre kommentarer. Dette er et svært godt hjelpemiddel for helsearbeiderne på klinikkene. Er det fylt ut på riktig vis er det er enkelt å følge opp med både vaksiner og andre helseråd. Særlig er det et godt redskap for å oppdage barn som står i fare for underernæring, eller de som allerede er underernært. Denne uken fikk jeg oppleve akkurat dette. Etter å ha veid 70 barn, og kikket i 70 helsekort, oppdaget vi flere som ikke fulgte vekstkurven sin. Mama Bestina (Tanzaniansk sykepleier i HAMA-programmet) og jeg inviterte i etterkant mødrene til en prat om ernæring. Mødrene kjenner godt til helsekortene og ser selv at barnet deres ikke ligger innenfor normalen i vekstkurven. Flere forteller om dårlig appetitt, men ingen sier noe om økonomi. Noe som ikke er overraskende. Allikevel er det ikke vanskelig å se bekymringen deres over at barnet ikke vokser slik det burde.

Mama Bestina og meg på hjemmebesøk

”Veiestasjonen” er et stort utvendig område, med tak over. Det er benker hvor mor og barn kan sitte å vente på sin tur. Det er ofte mange innom hver dag, så her er det ypperlig å benytte tiden til undervisning eller informere om ulike helserelaterte temaer. I går var det for eksempel informasjon om cervical cancer (livmorhalskreft) og for de som ønsket (under sterk oppfordring) kunne få sjekket seg samme dag. Et flott tiltak! Her skal også studentene få bryne seg på et utvalgt tema, ofte er det relatert til ernæring, hygiene og prevensjon


Kampanje for familieplanlegging. Dette er "veiestasjonen"

En annen viktig aktivitet på Health Center for barn er vaksinasjon. Vaksinasjonsprogrammet i Tanzania følger WHO sine retningslinjer og alle barn får vaksinene gratis. Disse inkluderer: BCG, polio, hepatitt B, pneumokokk, rota og meslingvaksine. I tillegg får de vitamin A -og ormekurtabletter. Det er godt beskrevet på helsekortet når det er tid for de ulike vaksinene.


Rota-vaksine for oralt bruk

Familieplanlegging er en annen sentral del av arbeidet på Health Center grunnet den store befolkningen i Tanzania. Mødre får ofte barn kort tid etter siste graviditet, noe som er en stor påkjenning for kroppen og det blir mindre tid til de andre barna i hjemmet. Her snakkes det om viktigheten av familieplanlegging og informasjon om de ulike prevensjonsmidlene (p-piller, p-stav, p-sprøyte og spiral er de mest brukte). Det anbefales i første omgang både p-stav og spiral grunnet lang varighet, derfor lettere å redusere antall svangerskap kort tid etter nylig graviditet. Det jobbes med å få menn til å bli med i disse samtalene, men det er fortsatt en lang vei å gå før det blir en selvfølgelighet.

Dette bilde henger på rommet mitt. Budskapet er: Bruk kondom

Gravide mødre følges gjennom svangerskapet. Her kontrolleres termindato, fundusmål, blodtrykk og palpering av abdomen for å dokumentere barnets stillingsleie. Gravide har i likhet med barna et eget helsekort for gravide, hvor det dokumenteres underveis. Gravide får ved disse konsultasjonene myggnetting, ormekur, jerntabletter og forbyggende medisiner mot malaria. Mødre med HIV følges opp ved en egen enhet ved Health Center, her får de konsultasjonstimer, samt utlevering av livsviktige medisiner.
Ormekur til gravide
Jerntabletter til gravide 

Veldig mye er bra, men det er også veldig mye som kan bli bedre. Dessverre er det mye som må endres på systemnivå for at befolkningen skal få bedre levekår, så derfor er det så viktig at programmene når ut til de som ikke kan vente. Vi er involvert i noen få familier sammenlignet med hvor mange som også lider under samme skjebne. Allikevel må vi holde fokus på den jobben vi gjør med de ressursene vi har. Det føles godt å kunne bidra med medisinering mot skabb på små barneføtter, tilberede grøt som metter små mager og til slutt få forsiktige smil fra en liten en som plutselig får litt ekstra energi.



Nå gleder jeg meg til å ta imot studentene på mandag. Håper de vil trives like godt som det jeg gjør.


Tuko pomoja <3

Varm hilsen fra Lise.










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar