lørdag 7. mars 2020

En hyllest til den tanzanianske kvinnen


Gratulerer så mye med kvinnedagen til alle flotte, sterke, kloke og engasjerte kvinner der ute!
 
Årets tema for den internasjonale kvinnedagen er, I am Generation Equality: Realizing Women´s Rights (Unwomen, 2020). "Jeg er generasjon likestilling: å realisere kvinners rettigheter". Årets kampanje retter seg mot mennesker av alle kjønn, alder, etnisitet, rase, religion og land for å fremme handlinger som vil skape likestilling for alle. Målet er å gjøre slutt på kjønnsbasert vold, skape økonomisk rettferdighet og rettigheter for alle. Videre er målene å styrke kroppslig autonomi, seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Til slutt ønsker man flere kvinner inn i kampen for klimarettferdighet, flere kvinner i ledelse, samt kvinner inn i teknologi og innovasjon (Unwomen, 2020).
 
Bilde hentet fra Unwomen.org 

I Norge har vi kommet godt på vei når det gjelder flere av målene for årets kampanje. I alle fall dersom man skal sammenligne med Tanzania. Kvinners rettigheter her i Tanzania kan ikke sammenlignes med menn. Kvinner har færre muligheter til å bestemme over eget liv. De møter blant annet lover og regelverk som hindrer dem for eksempel i å arve, eie jord, ta opp banklån, jobbe utenfor hjemmet, og anmelde seksuelle overgrep i hjemmet (FN, 2019). I tillegg til de faktiske lovene, finnes det videre mange kulturelle bestemmelser som hindrer kvinners kamp for likestilling.


Fakta om kvinner i verden og Tanzania:
  • ·      Kollektivt vil kvinner og barn bruke 200 millioner timer hver dag for å hente vann (Water, 2020).
  • ·      Kollektivt vil kvinner og barn bruke 266 millioner timer hver dag på å finne et toalett (Water, 2020).
  • ·      I gjennomsnitt går kvinner og barn 3,7 mil om dagen for å samle vann i Afrika.
  • ·      24 prosent av den kvinnelige befolkningen har ikke utdanning.
  • ·      27 prosent av den kvinnelige befolkningen blir gravide som tenåringer.
  • ·      40 prosent av kvinner blir utsatt for fysisk vold.
  • ·      17 prosent av kvinner blir utsatt for seksuell vold.
  • ·      10 prosent av den kvinnelige befolkningen blir utsatt for kvinnelig kjønnslemlestelse.
  • ·      8,5 prosent av den kvinnelige befolkningen er smittet med HIV/ADIS.

                                                                                                                       
                                                                                                                    (TDHS, 2015-2016).


Her i Tanga ser jeg kvinner som arbeider dagen lang. Til tross for dobbel byrde har de ingen lønn. De henter og bærer vann, de bærer kull og ved for matlagning, de håndvasker tøy, de handler inn til mat, de lager mat, de mater barn, de vasker barn, de steller hjem. ”Kvinnelige arbeidsoppgaver” som er forventet av dem. Og her finnes ingen hjelpemidler som gjør arbeidsdagen enklere. Ingen vaskemaskin, komfyr, enkle middagsretter eller støvsuger. All maten prepareres fra bunnen av. Maisen, risen og kornet siles for hånd. Fisken fileteres og kjøttet renses. Tøy vaskes med et lite såpestykke og med utrente never blir det fort brannsår og blemmer (jeg snakker av erfaring). Sanden eller gulvet kostes. Det er møysommelige oppgaver og det tar tid.

Alt rusk og rask fra maisen plukkes bort. 
Blader fra søtpotet-plante. Veldig næringsrik! 

Det er ikke få ganger jeg har opplevd at en mor benytter tiden vi er på hjemmebesøk til å ta seg av flere av de daglige arbeidsoppgavene. Det gir mening å benytte seg av muligheten når noen andre kan se til barna. Plutselig ser vi mor med en kurv balanserende på hodet, småløpe ut av gårdsplassen for å kjøpe inn kull for å kunne preparere dagens første måltid. Deretter kommer hun tilbake, for så å småløpe ut igjen for å hente vann som trengs til tilberedning av maten.


Kvinner som bærer ved 

Klesvask

Da jeg samlet data til masteren min var jeg også i Tanzania. I et område som heter Ngorongoro. Der ble jeg fortalt at ”water issues are women issues”. Kvinner er ansvarlige for å hente vann. Et stort ansvar, mye grunnet at det stjeler dyrbar tid som heller kunne blitt brukt på jobb, skole eller for å ta seg av familie. Samt at tilgangen til rent vann er kritisk for helsen. Særlig for gravide kvinner og i tiden etter. Ikke alle har tilgang på vann. Noen kjøper vann av en nabo og noen henter fra felles vannstasjon. De som bor ruralt henter i nærmeste vannkilde. Kvinner utsetter seg for stor fare ved å hente vann, særlig de som bor avsidesliggende til. Noen må gå mange kilometer eller mil for å finne nærmeste vannkilde, og de blir eksponert for vold, voldtekt og kan bli angrepet av ville dyr. Og ikke for å snakke om den kroppslige påkjenning det er å bære flere liter vann på både små og store kropper.


Vannstasjon (Vannkranen er dekt til med en sekk)
                                            
Mangel på vann og sanitærforhold setter også en stopper for at jenter og kvinner kan gå på skole. UNICEF har estimert at omlag 1 av 10 jenter i Afrika ikke går på skolen når de har menstruasjon, og noen slutter helt. Flere skoler i her i Tanga har verken tilgang på vann eller sanitærfasiliteter. TICC og HAMA har bidratt med flere byggeprosjekter i Tanga-regionen, slik at flere skoler har tilgang til både vann og toalett. I forrige uke var det nyåpning av nytt toalett på en skole ikke langt fra Tanga by. Det var stor stas! Representanter fra TICC, HAMA, kommunen, journalister og skoleledelsen var til stede. Elevene hadde forberedt sang og musikk, det var flotte taler fra alle inviterte, og HAMA bisto med rollespill om viktigheten av god håndhygiene etter toalettbesøk. Dette er med på å bidra til at jenter ikke trenger å holde seg hjemme når de har menstruasjon, eller i verste fall droppe ut av skolen. 


Åpning av nytt toalett. Jenter og gutter har hver sin side. Denne siden er for jenter.
Denne siden er for gutter. 

I Tanzania er 47 prosent av befolkningen under 15 år (TICC, 2020). Disse ungdommene står overfor mange betydelige seksuelle og reproduktive helseutfordringer. Det er begrenset tilgang til ungdomsvennlige tjenester, inkludert informasjon om seksualitet og familieplanlegging. Dette skaper risikofylt adferd blant ungdommer, som resulterer i høy forekomst av kjønnssykdommer, HIV og tidlig graviditet. Ikke minst er jenter sårbare for komplikasjoner ved fødsel, samt at abort er ulovlig. Totalt 23 prosent av kvinnene i alderen 15-19 år har født, mens 44 prosent av dem enten er mødre eller er gravide med sitt første barn i en alder av 19 år (TDHS, 2015). Barn blir tidlig eksponert for seksuell aktivitet grunnet at mange familier bor sammen på ett rom, og mange deler også seng.


Sang og dans fra en jentegruppe 

For noen dager siden var jeg med på en konsultasjon med en jente på 17 år som ønsket prevensjonsveiledning. Under samtalen kommer det frem at hun har en baby på 3 måneder, men ønsker nå prevensjon for å unngå ytterligere svangerskap. Det er moren til denne 17 åringen som har anbefalt datteren å oppsøke helsestasjon for prevensjonsveiledning. Sykepleieren går igjennom ulike prevensjonsmetoder, og jenta bestemmer seg for å legge inn P-stav[1]. Et svært godt alternativ, og en metode som er foretrukket i Tanzania for da får mor tid til å komme seg fysisk og psykisk etter et svangerskap. Samt at barnet får den oppmerksomheten det så sårt trenger før eventuelt neste fødsel. Familieplanlegging er et svært godt tilbud for jenter og kvinner her i Tanzania. Det jobbes stadig med kampanjer for å få flere familier til å prioritere familieplanlegging, og særlig fokus på å få mannen med i planleggingen. Heldig var denne 17 åringen som hadde en mor som kunne fortelle henne at hun måtte oppsøke prevensjonsveiledning. Dessverre er det ikke alle som tror på prevensjonsmidler og det er forventet at en kvinne skal få mange barn og skal føde mannens barn når de gifter seg.

Ulike prevensjonsmetoder 

Som nevnt i tidligere blogginnlegg er det en økende trend av menn som forlater hjemmene sine til fordel for en ny kone. Dette setter mange kvinner i svært sårbare situasjoner grunnet at mange er avhengig av mannens inntekt for å overleve. Dette resulterer i at mange kvinner finner seg ny partner, og som igjen ”må” resultere i nye svangerskap.

Jeg har sett hvordan frustrasjon over egen tilværelse har utløst slåsskamp mellom familiemedlemmer. En helt uvirkelig situasjon for meg å befinne meg i, men dessverre ikke uvirkelig for familier i Tanzania. Familievold er et stort problem her og det er ikke kun mann og kone som slåss, men også kvinner og kvinner, og voksne som slår barn. Tall fra 2015-2016 viser at 40 prosent av alle kvinner mellom 15 og 49 år i Tanzania har blitt utsatt for fysisk vold. Halvparten av gifte kvinner er eller har blitt utsatt for en eller annen form for vold fra ektefellen (FN, 2019). Barna er ofte vitne til volden, noe som er svært uheldig. En vanskelig kultur å endre, ettersom det ikke anses som et stort problem. Barn lærer av foreldrenes adferd, og volden forplanter seg i generasjon etter generasjon. Barn trenger gode rollemodeller. Og det er de voksnes ansvar å formidle gode verdier og skape trygghet, men kanskje er ikke det så enkelt når man ikke står på trygg grunn selv.


Tørking av pepper 

I dag vil jeg hedre kvinnen. Særlig den tanzanianske kvinnen som på magisk vis klarer å sjonglere mellom alle arbeidsoppgavene, men som oftest glemmer seg selv. Vi må stå på videre for kvinners rettigheter, for veien videre er enda lang. I TICC og HAMA jobber vi etter prinsippene connect, combine and create. Viktigheten av å samle mennesker på tvers av faggrupper, områder, landegrenser og religioner, for deretter å kombinere de ulike erfaringene og anerkjenne menneskers kompetanse, er selve kjernen i TICC. 

På denne måten er TICC og HAMA også med på å styrke unge jenter og kvinners rettigheter og kamp for likestilling i de ulike programmene. Ved å anerkjenne og styrke personlige egenskaper, og å se muligheter for hver enkelt, vil man skape grobunn for et sterkere og rikere samfunn. Det er tydelig at kvinner med utdanning har større grad av likestilling her i Tanga. Disse kvinnene leder vei for kommende generasjoner. Utdanning er nøkkelen til et bedre liv og større frihet over seg selv, sine valg og sine liv.


                                                              It’s humankind. Not mankind



Tuko pomoja

Varm hilsen fra Lise 





 Kilder:




https://www.fn.no/Tema/Fattigdom/Kvinner-og-likestilling       










[1] P-stav er sikker og langvarig prevensjon. Innsetting av p-stav innebærer at en tynn stav legges under huden på innsiden av overarmen (NHI, 2018).





































Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar