søndag 24. november 2019

Malariakampanje i landsby



Vi har begge fine dager i programmene vi er i , men har også lyst til å fortelle litt om hva som ellers skjer her, så derfor litt om et av de andre programmene denne gang!


Det er flere programmer i TICC / Hama enn skolehelse og mental helse . (hvor vi har vår tilhørighet disse ukene som solidaritets sykepleiere)
De øvrige programmene er: pregnant mothers and children under 5, Elderly home, Family home ,Innovative and Productive Youth Education support og Community Awareness & Campaigns. ( mer om innholdet i de ulike programmene anbefales å lese om på den splitter nye hjemmesiden til TICC)


Det sistnevnte programmet ; Community Awareness & Campaign, er et samarbeid mellom norske sykepleierstudenter og ungdomsgruppene i programmet. Målet er å spre informasjon og kunnskap til lokalsamfunnet ( landsbyer og skoler ) om ulike helseutfordringer . Studentene velger tema, og lager en sang de tar opp i  CC Records studio på TICC. 



Ungdommene i « Youth Group Program» er ungdom som har droppet ut av skolen, mye på grunn av fattigdom, men også fordi de mangler moralsk og økonomisk støtte fra foreldre og omsorgspersoner.
Ungdommene som får delta i programmet må forplikte seg til å delta i ulike aktiviteter, være tilstede i undervisning om ulike aktuelle emner, og de lager sine egne « veikart» med tanke på hvilke ønsker de har for sin egen fremtid.


Etter å ha vært medlem av denne klubben åpner det seg for mange muligheter for å ta kurs ved at de får sponsorer. Noen kan også få mulighet for støtte til utdanning, hvis det er nok sponsorer.
En av oppgavene de jobber med, er å lage rollespill og dans som de deltar med i kampanjene.
Ulike kampanjer har vært om temaer som :håndvask, kolera, malaria og det å ta vare på tennene.


Oktober var en måned her i Tanga med rekordmye nedbør! Mye regn betyr også klekking av mygg, og dermed økt risiko for malaria.


Malaria er utbredt over store deler av den tropiske verden, men Afrika står for de fleste tilfellene. De fleste som dør av malaria er afrikanske barn.
WHO har beregnet  
 at siden år 2000 har antall nye malariatilfeller blitt redusert med 47% og antall dødsfall redusert  med 60 %. Årsaken til denne utviklingen skyldes hovedsakelig økt bruk av impregnerte myggnett og mer effektive medikamenter og spraying innendørs 
Malaria overføres med hunmyggen,  og den stikker oftest om kvelden og om natten. 


Å ha slike kampanjer er en effektiv måte å formidle kunnskap på. Det strømmer til med barn, ungdom, voksne og gamle når det er musikk, sang og dans. Det liker afrikanere veldig godt!
23 % av ungdom mellom 15 og 24 år kan ikke lese eller skrive, og 47% av befolkningen  er under 15 år. Så det å formidle kunnskap på denne måten er forebyggende og helsefremmende i aller høyeste  grad.
Sykepleierstudentene fra UIA hadde sammen med de afrikanske ungdommene programmet klart for Malariakampanje, og vi fikk være med de ut i landsbyen og være tilskuere:-)



Kampanjebussen humpet avgårde! De dårligste skogsveier i Norge blir som asfalterte i forhold til veiene her, særlig etter mye regn, så bussturen i seg selv er en opplevelse:-)


Vel fremme i landsbyen rigget de seg til, testet lydanlegget, og nysgjerrige barn kom løpende. Etterhvert fyltes plassen med mennesker, og kampanjen kunne starte.


Sykepleiestudentene holdt undervisningen om malaria på engelsk og programkoordinator oversatte til Swahili . De bruker ofte mange ord på Swahili for å si det samme som vi gjør på engelsk, så de er glade i å snakke mye har vi erfart;-) ! 
Så var det dans av studentene før de afrikanske ungdommene hadde et flott rollespill om malaria til mye latter , men noen ble redde den skumle myggen!



Etter dette var det quiss med spørsmål om malaria fra undervisningen de hadde fått. Innbyggerne i landsbyen fikk premier for rett svar. Stor glede over små ting som såper og enkel redskap.
Kampanjen ble avsluttet med afrikansk musikk og dans, - og om rytmen de alle har i kroppen er medfødt er jammen noe en kan lure på når en ser små barn danse som reneste Beyonce!!


Hjemturen foregikk i mørke og øs regn, og til akkompagnement av torden og lyn satte bussen seg fast i søla et par km før vi var « hjemme» på TICC !  Heldigvis kom masaiene oss til unnsetning, og alle kom trygt « hjem» :-)



Baki salama <3







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar